hétfő, október 06, 2008

Karfiolleves




Karfiolleves


Hozzávalók:
1 fej karfiol
2 dl tej
só, bors, őrölt kömény, kakukkfű, petrezselyem

A karfiolt vízben puhára főzzük, közben sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük. Ezután a karfiolt 2/3 részét a főzővíz felével és a tejjel turmixoljuk, majd újra felfőzzük, beleszórjuk a kakukkfüvet és a petrezselymet is, majd végül hozzáadjuk a maradék karfiolt.
Egy szelet kenyeret vagy zsömlét felkockázunk. 5 dkg vajat felolvasztunk, felfőzünk 1 dl tejjel, majd elzárjuk a gázt, és beleforgatjuk a kockákat. Ezután sütőpapírral bélelt tepsiben 5-6 perc alatt ropogósra sütjük, és a leves mellé tálaljuk.
A receptet Stahl Judit Büntetlen örömök című könyvében találtam, picit módosítottam rajta. Diétázóknak különösen ajánlott, hiszen készíthető zsírszegény tejjel, és a sűrítéshez nem kell liszt, csupán a karfiol. (Persze ilyenkor érdemes elhagyni a pirított kenyérkockákat.)

Nincsenek megjegyzések: