szerda, október 08, 2008

Kakaós keksz



Tavaly télen - hasonlóan a kuglófhoz - sokat sütöttem kekszet, majd nyáron leszoktam róla. Ma kivételesen nem édességéhségből született az ötlet. Reggel kisebbik lányom kitalálta, hogy gyurmázni szeretne, gyurmát viszont elfelejtettünk venni, így mit talál ki egy anyuka? Nem, nem sóból és lisztből készült gyurmát (az túl egyszerű lenne), hanem egy kis kekszsütést. A tésztáját néhány perc alatt összegyúrtuk, már csak azt a fél órát kellett eltölteni meseolvasással, amíg a hűtőben pihent az alapanyag, és utána indulhatott is a móka. Készítettünk különbőző állatfigurákat is, de a többség egyszerű kis golyóként végezte.


A kislányom - miközben majszolta a végeredményt - megjegyezte: "Anya, ugye legközelebb is így gyurmázunk?"

Kakaós keksz
Hozzávalók:
25 dkg Rama
20 dkg cukor
2 tojás
2 evőkanál holland kakaópor
2 evőkanál rum
35 dkg liszt
fél evőkanál fahéj
1 csomag sütőpor
A lágy margarint kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a rumot is. A liszbe vegyítjük a kakaóport, sütőport és a fajéjat, majd belekeverjük a másik keverékbe. Jól öszedolgozzuk a tésztáját, és minimum 30 percre hűtőbe tesszük. Ezután kis golyókat (vagy kedvünk szerint bármit) formázunk belőle, pohár aljával kissé lelapítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. 180 fokon 12 perc alatt megsütjük. Ennyi idő alatt a külseje picit ropogósra sül, a belseje viszont finom puha marad.

Nincsenek megjegyzések: