hétfő, szeptember 22, 2008

Sokadik csokitorta









Tegnap ünnepeltük édesanyám 60. születésnapját. Hivatalosan ma van a napja, így azt terveztem, kivételesen most nem sütök, hanem a kedvenc cukrászdánkból hozunk tortát, ha már megyünk Debrecenbe délelőtt. Igen, ez volt az eredeti terv, de tudjuk, nálunk ritka, ha nem variálunk, így történt most is. Nővérem telefonált vasárnap délelőtt, hogy ő nem ér rá hétfő este, a kedd nekünk nem volt jó, így maradt a vasárnap a köszöntésre. Nem volt kedvünk bemenni Debrecenbe, más cukrászdából pedig nem akartam hozni tortát, így gyorsan nekiálltam sütni egyet. Kicsit féltem, hogy nem érnek össze az ízek, ezért a szokásosnál több dzsemet kentem a krém alá. Nagyon finom volt, talán az összes csokitorta közül eddig ez ízlett a legjobban. Valamikor olvastam egy tejfölös krémről, nagymama csokitortája névre hallgatott, amit a gyors keresésben nem találtam meg, így emlékezetből adagoltam a hozzávalókat.


Csokitorta
Hozzávalók:
Piskótához:
9 tojás
9 kanál cukor
7 evőkanál liszt
3 evőkanál holland kakaópor
1 csomag sütőpor
Krémhez:
25 dkg 70 %-os étcsokoládé (ebből 10 dkg chillis volt)
4 evőkanál barnacukor
12 dkg vaj
0,5 dl rum
2 dl tejdöl
1 üveg eperdzsem
15 dkg 60 %-os étcsokoládé
3 evőkanál étolaj
A piskótát hagyományos módon megsütjük, majd amikor kihűlt, 3 lapba vágjuk, és a lapokat megkenjük eperdzsemmel. A krémhez megolvasztjuk a csokit a vajjal, majd hozzáadjuk a cukrot és a rumot, végül habverővel csomómentesre keverjük a tejfölt. Nem kell megijedni, ilyenkor még híg a krém, viszont ha kihűtjük, és hűtőbe rakjuk egy órára, megszilárdul.
A dzsemre rákenjük a krémet, és körbe is bekenjük dzsemmel a tortát. Végül a csokit felolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, és leöntjük vele a tortát, majd kedvünk szerint díszítjük.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egyszerűen megőrjítesz a tortáiddal!!! Neked ebből kéne élned:-)))

Cecile írta...

Ha naponta tortákat kellene készítenem, biztos nem élvezném ennyire. Szerencsére minden hónapban van valakinek születésnapja a családban, így süthetek eleget. Kár, hogy ilyen messze lakunk egymástól, szívesen sütnék nektek is!

Ottis írta...

Megint egy gyönyörű torta!Ügyes!

Cecile írta...

Köszönöm!