csütörtök, szeptember 25, 2008







Kaptam a szomszéd nénitől egy adag zsenge zöldbabot, de nem igazán tudtam eldönteni, mi legyen belőle. A rakott zöldbab és a főzelék között hezitáltam, amikor találkoztam egy fazekas asszonnyal, akitől megvettem ezt a gyönyörűséget. Már régóta fáj érte a szívem, de valamiért mindig otthagytam. Most viszont olyan lelkesen ajánlotta, hogy nem tudtam nemet mondani. Nagyon csábítóan hangzott, hogy egyszerre belerakhatok minden hozzávalót, használhatom gázon, sütőben, könnyű tisztán tartani (nem úgy, mint a pataki tálat).
A legtöbbet a palóclevest emlegette, neki ez a kedvence, amit benne készít, így még ott elhatároztam, hagyom a bablevest és a főzeléket. Íme a recept, ahogy mi szeretjük:
Palócleves
Hozzávalók:
50 dkg zöldbab
2 db sárgarépa
1 db petrezselyem
4 db krumpli
40 dkg sertéscomb
1 fej vöröshagyma
só, bors, köménymag, babérlevél
1 paradicsom
1 kávéskanál mustár
1 pohár tejföl
1 evőkanál liszt
fél evőkanál paprika
2 evőkanál tárkonyecet
1 evőkanál zsír
A zsírban üvegesre párolom a hagymát, hozzáadom a felkockázott húst, összekeverem, megszórom paprikával, és felöntöm vízzel. Fűszerezem, és belerakom a meghámozott, apróra vágott paradicsomot, a mustárt. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadom a többi zöldséget, és puhára főzöm. A tejfölben csomómentesre keverem a lisztet, hozzámerek pár kanál levest, összevegyítem, majd beleöntöm a fazékba, összefőzöm, végül belekeverem a tárkonyecetet is.
Mázas cserépben:
Minden hozzávalót beleöntök, a legkisebb gázon megfőzöm, végül tejföllel behabarom, és hozzáadom az ecetet.

1 megjegyzés:

Ottis írta...

Nagyon régóta készülök palóclevet készíteni. Hamarosan megpróbálom!Köszi a receptet!