péntek, január 25, 2008















Zserbó


Hozzávalók:

75 dkg liszt

25 dkg margarin

30 dkg porcukor

3 dl tej

3 dkg élesztő

fél cs. sütőpor

3 db tojássárgája

1 kisebb tojás a megkenéséhez

40 dkg darált dió

1 cs vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

1 üveg baracklekvár

1 tábla csokoládé

3 evőkanál étolaj

kevés só

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, beleteszünk 1 teáskanál cukrot, elkavarjuk. Beletesszük az élesztőt, megszórjuk liszttel, és meleg helyen hagyjuk felfutni. Egy mélyebb tálban, a lisztben elkeverjük a sütőport, sót, 15 dkg porcukrot. Beledolgozzuk a margarint. Hozzáadjuk a 3 tojás sárgáját és a kovászt. Addig dolgozzuk a tésztát, amíg már nem ragad a kezünkhöz. Deszkára tesszük, 3 részre osztjuk. A tepsit kizsírozzuk. A darált diót összekeverjük a maradék 15 dkg porcukorral, vaníliás cukorral és a lereszelt citromhéjjal.
A tészta egy darabját vékony, tepsi méretű lappá nyújtjuk, és a tepsibe fektetjük. Megkenjük lekvárral, rászórjuk a dió 1/3-át. A fedőlapot kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a tepsi, és a szélénél jól lenyomkodjuk, hogy ne jöjjön ki a töltelék. Egy kisebb tojást elkavarunk 1 evőkanál tejjel és megkenjük vele a tészta tetejét. Villával megszurkáljuk, közepesen meleg 175 fokos sütőben megsütjük. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, belekavarunk 3 evőkanálnyi olajat, és a kihűlt tészta tetejét egyenletesen megkenjük.

Nincsenek megjegyzések: