péntek, március 23, 2012

Mentás csokoládétorta citromos mascarpone krémmel




A menta - csokoládé páros régi kedvenc. Ebben az évben többször előkerült, és a család szerencsére sosem igazolta a félelmem, még egyszer sem utasították el. A mentás bonbon is nagy sikeret aratott, akárcsak a mentás keksz.

A kertészetben már nő a többféle menta, hamarosan friss növénnyel újrasütöm, ebben még a gyógyszertárban kapható mentakivonatból van néhány csepp. Vigyázzunk az adagolással, csupán két-három csepp elég a sütibe, különben túl intenzív lesz az íze, szinte már élvezhetetlen.

Natúr görög joghurtot a Spar biztosan forgalmaz, igazi sűrű, krémes. Ha nem sikerül beszerezni, a megszokott joghurtot gézlapon keresztül csepegtessük le. Ha túl híg a joghurt, a krém is folyékony lesz tőle.


Hozzávalók:

25 dkg étcsokoládé (minimum 60 %-os)

4 tojás

10 dkg darált mandula

20 dkg nádcukor

1 kk vanília kivonat

20 dkg vaj

2 csepp mentakivonat


10 dkg mascarpone

5 dkg görög natúr joghurt

1 kk vaníliakivonat

1 citrom reszelt héja

2 ek citromlé


A csokoládét a vajjal megolvasztjuk, belekeverjük a cukrot. Hozzáadjuk a kissé felvert tojást, a menta- és a vaníliakivonatot, végül beledolgozzuk a mandulát. Kivajazott sütőtálba vagy tortaformába öntjük, 185 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a közepe még ragad.

A krém hozzávalóit összedolgozzuk, és tálaláskor a tortára kanalazzuk.

1 megjegyzés:

Anazar írta...

Mesésen hangzik!!