kedd, szeptember 21, 2010

Lilahagymás-sonkás tekercs

Ma valami nagyon hagymásat kívántam. Igaz, tegnap is, ami el is készült leves formájában. Ma inkább kenyérfélére vágytam, ami jó lenne vacsorára is. Receptem nem volt hozzá, így mindenből raktam egy kicsit. Pontosabban tönkölylisztből többet raktam volna, de mire észrevettem, Olívia megkaparintotta a zacskót, és ugyanolyan sebességgel elkezdte rázni, így mire odaértem, lisztfelhő vette körül. Közben kacagott. Végül én is vele. No, sebaj, az íze így is fantasztikus volt, a család ott toporgott körülötte, miközben fényképeztem, még azt sem bírták megvárni, hogy rendesen kihűljön.
A legkisebbel próbáltam mást etetni, de hangosan tiltakozott, miközben erre mutogatott, és kiabálta: "Baba, nyamnyam!", majd amikor adtam neki egy darabot, úgy vetette rá magát, mint akit éheztettek előtte.

Hozzávalók:
50 dkg fehérliszt
10 dkg tönkölyliszt
2 ek burgonyapehely
1 ek lenmagliszt
2 dkg élesztő
1 kk cukor
1 ek só
fél ek őrölt kömény
kevés frissen őrölt bors
3 dl langyos víz
5 ek olívaolaj
5 fej lilahagyma
5 dkg vaj
15 dkg vékonyra szeletelt sonka
A langyos vízbe elkevertem a cukrot, hozzáadtam az élesztőt, letakartam. A kétféle lisztbe vegyítettem a sót, a köményt, a borsot, hozzáadtam az olajat és a felfuttatott vizet. Alaposan összegyúrtam, majd letakarva hagytam duplájára kelni. Közben a hagymát apróra összevágtam, és a vajon megpároltam. Ezután a tésztát 8 részre osztottam, kinyújtottam, ráraktam a sonkaszeleteket, megkentem hagymával. Szorosan feltekertem, a végét összefogtam, és behajtottam az aljára. A tetejüket kissé bevagdostam. Sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, és letakarva hagytam még 20 percig kelni. A sütőt előmelegítettem 180 fokra, az aljába raktam egy tál vizet, hogy minél nagyobb gőzben süljenek. A tekercseket kb. 35 perc alatt készre sütöttem. Még forrón megkentem vízzel.
Az oldala némelyiknek kirepedt, de az ízén ez nem változtatott, sőt, szerintem még gusztább is lett.

2 megjegyzés:

Moha írta...

Nagyon szépek lettek, a picurnak jó ízlése van, miért enne ő mást?

Cecile írta...

Moha, köszönöm.