csütörtök, szeptember 23, 2010

Habos meggyes-mákos torta

Hétfőn elterveztem, milyen tortát sütök kedden a szerdai születésnapra. Kigondoltam, hány lapot készítek, milyen krémet keverek, hogy díszítem. Éppen a hozzávalókat szedegettem a hűtőből, amikor megszólalt a telefon, és az ünnepelt szólt, nemsokára indulnak, felszerelik a maradék sötétítőt. Mivel meglepetés volt a másnapi összejövetel, nem volt más választásom, szépen visszapakoltam mindent a helyére, és közben azon gondolkodtam, hogyan tovább. Este, három gyerek mellett már nem szeretek sütni. Nappal a nagyokat beszippantja az óvoda, este örülök, ha egy kicsit együtt lehetünk. Éjjel ugyebár nem süthetek, mert túl zajos. Ennél a pontnál eljátszottam a gondolattal, mi lenne, ha kivinném a robotgépet az udvarra, a kinti konyhapultra. A szomszédok közelsége miatt erről végül gyorsan letettem. Így elmaradt a tervezett torta, és másnap reggel azon törtem a fejem, milyen süti az, ami hamar elkészül, és azonnal ehető, nem kell arra várni, hogy összeérjenek az ízek. A kamrában elkezdtem leltározni, amikor a kezembe akadt egy csomag mák, és akkor hirtelen beugrott, mi lenne, ha tortaformában megsütném a bögrés mákost, majd egy kis tejszínhabbal díszíteném. Gyorsan konzultáltam barátnőmmel, a nagy mákossüti-szakértővel, és nemsokkal később már a sütőbe került a torta.
Végül a hab alá került egy kis házi mézes málnalekvár, ami a savanykás ízével teljesen feldobta a tortát.




Hozzávalók:
20 dkg mák
2 tojás
1,5 bögre liszt
10 dkg vaj
1 cs bourbon vaníliás cukor
1 cs sütőpor
1 citrom reszelt héja
2 dl tejszín
2 dl tej
1 bögre barnacukor
10 dkg étcsokoládé
1 tk fahéj
1 üveg magozott meggybefőtt
málnalekvár
4 dl tejszín
1 cs habfixáló
Habosra kavartam a tojást a cukorral, majd hozzáöntöttem az olvasztott (de nem forró) vajat, a tejet és a tejszínt. Ezután beleszórtam a többi hozzávalót is, majd belekevertem a meggyet és a reszelt csokoládét. Kivajaztam (a megolvadt vajat használtam) vékonyan a tortaformát, megszórtam kevés liszttel, és beleöntöttem a tésztát. 170 fokos sütőben tűpróbáig (kb. 55 perc) sütüttem.
Amikor megsült, a tetejét vékonyan megliszteztem, és kiborítottam egy tálcára. Amikor kihűlt, megkentem lekvárral, és rákentem a felvert tejszínhabot, végül megszórtam étcsokival.
Megjegyzés: A bögre 4 dl!

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hűha ez nagyon jól hangzik! Nagy mák rajongó vagyok, gyönyörű a kép is!

családi tűzhely írta...

Ez gyönyörű lett!

Chef Viki írta...

Elképzeltelek éjjel a robotgéppel a kertben :-DD

A torta szuper lett!

Doctor Pepper írta...

uu, iszonyú jól néz ki és tök hangulatosak a képek!! klassz!

Cecile írta...

Köszönöm! Ez egy nagyon gyors fotó volt, a gyerekek már az autóban ültek, így nem volt idő többféle beállításra és körítésre.
Chef Viki, én is magam, majd a szomszédok arcát, amikor meghallják a gép hangját...