kedd, augusztus 17, 2010

Csokoládés - cukkinis sütemény

"- Cukkini és csokoládé?
- Igen.
- Sütemény?
- Igen.
- Pfúúúj!
- Nem, nyugi. Emlékszel, milyen finom volt a céklás- csokis süti?
- Nem. Olyat is ettünk?
- Igen, néhány hónapja, és nagyon ízlett.
- Te mondtad, vagy én mondtam?"

Miközben kevertük nagyobbik lányommal a tésztát, jól elbeszélgettünk. Miután a sütemény kisült, és egy kicsit kihűlt, megkóstoltuk. Az első falat után elfogyott mindenkiből a kétely. A pfúj-t felváltotta a jaj, de finom, ehetek még, kérek még!
Igaz, a cukkinit semmilyen formában nem lehetett felismerni, a citrom és a csoki teljesen átvette az írányítást, de a tudat bennünk volt: zöldséget ettünk (na jó, hízlaló formában). Másnap is ugyanolyan puha volt, egy kicsit sem száradt ki, gondolom a cukkini miatt.

Csokoládés - cukkinis sütemény

Hozzávalók:
30 dkg cukkini (meghámozva, reszelve)
20 dkg liszt
4 ek kakaó
30 dkg cukor
3 tk sütőpor
2 tk szódabikarbóna
1 tk só
1 ek őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
15 dkg lágy vaj
150 ml tej
3 tojás
10 dkg darált dió
fél dl rum
5 dkg reszelt étcsokoládé

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vajjal és a tejjel, majd hozzáöntjük a többi hozzávalót is, alaposan összedolgozzuk. Olvasztott vajjal kikenünk 2 hosszúkás formát, beleöntjük a masszát, és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük (kb. 45 perc).

5 megjegyzés:

mariam írta...

Nagyon érdekes, ezt ki kell próbálni! :-)

Beastie írta...

édesség, minden mennyiségben :) és cukkini is, jöhet, jöhet. holnap megsütöm :) köszi.

Beastie írta...

Isteni!Megettük, s holnap is meg kell sütnöm! Feleségem szerint ez az egyik legfinomabb torta, amit valaha evett. Sőt, amikor meglocsolta juharsziruppal, ezt még tovább is fokozta. :)Köszi a receptet. Nagyobbik lányom a cukkini miatt meg sem kostolta.....

Beastie írta...

ma harmadszorra sütöttem meg egy héten belül. és még mindig jól sikerült. ez egy szuper találmány, norvég látogatónk is nagyokat evett belőle :)

Cecile írta...

Beastie, nagyon örülök, hogy ízlik nektek! Nálunk is nagy sláger, pedig csak egy egyszerű kevert süti. A vendégek először furcsán néztek rám, mikor meghallották, hogy cukkini van benne, végül senki sem tudott neki ellállni.
Legközelebb próbáld ki céklával, azzal is nagyon finom!