vasárnap, október 26, 2008

Kalács






Egy jó éve ugyanaz a recept szerint sütöm a kalácsot, maximum azon variálok, keverek-e a tésztába mazsolát és citromhéjat vagy sem. Általában a kenyérsütőt kérem segítségül a dagasztáshoz és a kelesztéshez, a többi pedig már gyerekjáték. A fonásokkal nem nagyon variálok, maradok a legegyszerűbb hármasfonásnál. Próbáltam már formába és csak simán, tepsibe sütni, legtöbbször az utóbbi mellett döntök, mivel így mosogatni sem kell, hiszen a sütőpapír teljes védelmet nyújt.
Aki eddig még nem sütött kalácsot, azt csak biztatni tudom, bátran fogjon hozzá, hiszen annyira jó érzés másnap reggelire a saját magunk sütötte (és nem mindenféle adalékanyagokkal teletömött) kaláccsal kínálni a családot!


Kalács


Hozzávalók:

30 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
2 dkg élesztő
3 dl tej
2 tojássárgája
10 dkg cukor
1 kávéskanál só
8 dkg lágy vaj
fél csomag bourbon vaníliás cukor
citrom reszelt héja
mazsola
tetejére 1 tojássárgája kevés tejjel elkeverve


Kevés langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztő, felfuttatjuk. Összekeverjük az összes hozzávalót, dagasztjuk, duplájára kelesztjük. Ezután a tésztát két részre osztjuk, majd mindegyiket még 3 részre. Rudakat sodrunk belőle, és összefonjuk, így két rudat kapunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Letakarva kb. 20 percig kelesztjük. Egy tojássárgáját elkeverünk kevés tejjel, megkenjük vele a kalács tetejét, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Imádom a kalácsot! Már én is sütöttem, de képzeld a lányaim nincsenek oda érte (a boltiért sem). De kifogom próbálni ezt a receptet is.
Egyébként meg egy játékra is hívlak, nézz be hozzám érte: http://kitti-szonja.blog.hu/2008/10/27/jatek_98