szerda, október 01, 2008

Újra indul a kuglófszezon





Tavaly télen kitört nálunk a kuglófláz. Szinte egy hét sem telt el nélküle, sütöttem kelt és kavart tésztából, különféle ízesítéssel. Nyárra ráuntunk, következtek a gyümölcsös sütemények. Nemrég kerestem az egyik tálcát a kamrában, amikor pakolás közben újra előkerült a kuglófsütő. Persze, nem bírtam visszatenni anélkül, hogy újra ne használjam...
Csokoládés - lekváros kuglóf
Hozzávalók:
15 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
15 dkg vaj
20 dkg cukor
csipet fahéj
csipet só
4 tojás
2 evőkanál baracklekvár
2 evőkanál rum
1 csomag sütőpor
2 evőkanál holland kakaópor
5 dkg étcsokoládé
Sütés után:
3 evőkanál baracklekvár
1 evőkanál rum
Tetejére:
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál natúr joghurt
A puha vajat habosra keverjük a cukorral és a csipet sóval. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a baracklekvárt és a rumot, géppel összedolgozzuk. A lisztbe elvegyítjük a sütőport, a fahéjat és a kakaót, majd beleszitáljuk a tojásos keverékbe. Ezután hozzáadjuk az apróra vagdosott csokoládét. Kivajazott, lisztezett formába öntjük, majd kb. 180 fokon, 60 percig sütjük (tűpróba!). Ha a teteje nagyon pirul, lefedjük alufóliával.
A baracklekvárt összekeverjük a rummal, majd rákenjük a még forró kuglófra. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, beleöntjük a joghurtot, majd rákenjük a kihűlt kuglófra.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jujj! :)

Véletlen keveredtem ide, de a kép megfogott, meg a recept is! :)

Muszáj lesz megcsinálnom, csak kár, hogy ez is hízlaló.:(

De sebaj, carpe diem! :D

Köszi!