Imádom a fügét, csak mint a legtöbb jó dologhoz, vidéken alig lehet hozzájutni, legalábbis a zöldségesnél nincs. Nagyobb bevásárlóközpontokba néha szembejön velem, csak sajnos sokszor már nem valami jó állapotban. Ezt a néhány darabot is az utolsó pillanatban mentettem meg, már nagyon puhák voltak, és finom édesek.
Egy részét feláldoztam a tejberizsbe. Receptet nem írok hozzá, ez inkább csak egy kis ötlet.
Fahéjjal és vaníliával főztem tejberizst. A füge belsejét kikapartam, majd összekevertem kevés narancsvirágmézzel, egy pici narancsvirágvízzel és kardamommal, majd a rizsre öntöttem. Különlegessé tette, bár a gyerekek maradtak a jó öreg kakaós változatnál. Nem is értem, miért...
A maradék három darabot pedig belesütöttem egy egyszerű csokis sütibe, bár ez a képeken nem látszik, pedig ott lapul benne puhán, krémesen.
Ezt bezzeg nem tolták félre a lányok, eszükbe sem jutott a fügét kiszedni belőle, ették azzal együtt.
Hozzávalók:
10 dkg vaj
5 dkg csokoládé
1 tojás
10 dkg nádcukor
1 ek kakaó
2 ek rum
12 dkg liszt
A vajat megolvasztjuk a csokoládéval, hozzákeverjük a többi hozzávalót. Kivajazott tálba rakjuk a fügét, majd leöntjük a tésztával.
Én gőzben sütöttem. Ezt azzal helyettesíthetjük, ha a tálkákat vagy a kisebb tepsit egy nagyobb tepsibe rakjuk, és vizet öntünk alá.
180 fokon készre sütjük. A közepe finom krémes marad, hasonlóan a csokiszufléhoz.
Langyosan a legfinomabb!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése