kedd, augusztus 24, 2010

Meggyes pite










Ezt a fajta meggyes pitét évek óta sütöm, de a blogról eddig valahogy kimaradt. Nagy sláger volt a nlc Sütik képpel fórumán, Illeskrisz elindított vele egy kavinát, hetekig gyárották a háziasszonyok a pitéket. Kicsit változtattam az eredeti recepten, én inkább vajat használok, és a tésztájába gyúrok egy kis vaníliás és sima cukrot is, nekem így finomabb. Ősszel almával készítem gyakrabban, ugyanígy, pudingosan. Érdekes, ezt a sütit bárkinek, bármikor sütöm, mindig elfogy. Még azok is megkóstolják, akik egyébként nem szeretik az édességet. Most így történt, hiába volt másféle süti, és torta is, egy adag meggyes pite azért elfogyott néhány óra alatt.


Meggyes pite


Hozzávalók:

60 dkg finomliszt
1 cs sütőpor
1 cs bourbon vaníliás cukor vagy fél rúd vanília
2 ek porcukor
1/2 citrom reszelt héja
2 dl tejföl
25 dkg vaj
2 tojás kissé felverve
1 tk fahéj
csipet só
2 cs vaníliás pudingpor
4 ek cukor
másfél üveg meggybefőtt
5 dl meggylé
3 dl víz
fél citrom reszelt héja
2 púpos ek darált keksz

A vajat elmorzsolom a lisztbe, majd hozzáadom a többi hozzávalót is, alaposan összegyúrom. Beteszem a hűtőbe, és közben elkészítem a tölteléket.
A pudingport felfőzöm a meggylével, a vízzel és a cukorral. Hozzáöntöm a meggyet és a citromhéjat, összekeverem, majd kissé hűlni hagyom.
A tészta felét lisztezett deszkén kinyújtom, szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. Rászórom a darált kekszet, majd ráöntöm a tölteléket. A tetejére pedig rárakom a tészta másik felét, villával megszúrkálom. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütöm.

1 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Nagyon fincsi lehet! Kipróbálom! :)