szombat, november 24, 2012

Kakaós csiga újra


"Ha valaki öt évvel ezelőtt megmutatja nekünk mai helyzetünket, életünk jelenlegi alakulását, sok vonatkozásban lehetetlennek minősítettük volna. Így lennénk ma is, ha öt évvel későbbi önmagunkat látnánk. Ezért ne becsüljük túl annak valóságértékét, amit a jövőről elképzelünk. A pillanatnyi kínos helyzetek nem tartanak örökké, lehet, hogy egy későbbi pozitívum csíráit hordozzák."
                                                                                                      (Popper Péter)



Sokadik csiga a blogon, de talán a legfinomabb. Mindenesetre mostanában csak ezt a változatot sütöm. Hamar elkészül és nagyon finom, puha marad a tésztája. Fahéj rajongóknak érdemes elkészíteni a fahéjas változatát is. Én ahhoz a tésztájába is szórok egy kis fűszert, egy kicsit megbolondítja és különlegesebbé teszi az ízét.
Érdemes dupla adagot sütni belőle, és a felét egyesével lefagyasztani. Mire a család felöltözik, a csiga is megmelegszik a sütőben, és máris csomagolhatjuk uzsonnára, vagy adhatjuk reggelinek a gyerekeknek (vagy magunknak, mert ki bír ellenállni egy meleg kakaós csigának?).

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
10 g porélesztő
10 dkg cukor
10 dkg vaj
fél rúd vanília vagy egy kk vaníliakivonat

Töltelék:
6 dkg vaj
6 ek cukor
2 ek víz
2 ek holland kakaópor

A lisztbe keverjük a cukrot, az élesztőt, a langyos tejet és a lágy vajat. Alaposan összegyúrjuk, majd letakarva kelesztjük. A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, majd belekeverjük a többi hozzávalót. A tésztát kinyújtuk, megkenjük a töltelékkel, szorosan feltekerjük. Kb. 1,5 centis csíkokra vágjuk, szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és további tíz percig pihentetjük. Végül 190 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.

kedd, november 13, 2012

Málnás -sörös brownie

"Sötétben állunk néha, magunk se tudva, hogy kerültünk belé. Csak meresztgetjük a szemünket, csak tapogatózunk, bizonytalankodunk. És a szívünk hüledez.
-Merre?
S véljük, semmerre.
Csak tapogatódzunk. Lépünk. Meg-megállunk vakul. Fejünk felett kőszikla csügg? Lábunk előtt talán farkasverem vagy szakadék tátong? Talán kígyóra lépünk? Szívünk remeg, mint a nyárfalevél.
- Istenem!...
De mennünk kell, hogy kijussunk valamerre. Hát lépünk, bizonytalankodunk tovább és tovább. Az iránytalanságban. Vakon. Dermedezve. Tapogatódzva. Szemünket olykor könny önti el. Szívünket olykor elszorítja az aggodalom. Aléldozunk.
-Hova jutok?!
S nem érezzük a sötéltségben, a bizonytalanságban, a veszedelmek között, a Halál el-ne-csússz ösvényén, nem érezzük, hogy egy láthatatlan jóságos kéz van a kezünkön. Vezet."

                                                                                               (Gárdonyi Géza: Ida regénye)






Málnás - sörös brownie

Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg étcsokoládé
20 dkg nádcukor
3 tojás
20 dkg liszt
1 csipet só
fél csomag sütőpor
200 ml Guiness sör
20 dkg málna

A csokoládét megolvasztjuk a vajjal. Belekeverjük a cukrot, majd egyenként a tojást, a sót, végül a sütőporral elvegyített lisztet. Közepes méretű, szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, megszórjuk a málnával. 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Ne süssük túl, ez a süti akkor a legfinomabb, ha a közepe még krémes.
Az eredeti recept kevesebb lisztet ír, és sütőpor sem kellene hozzá, de nekem valahogy így jobban ízlik, kicsit könnyebb a tésztája, bár a ragacsossága még megmarad. 

Fokhagymás - sajtos kifli



Minél több idő telik el a legutóbbi bejegyzés óta, annál nehezebb az újrakezdés. Mostanában valahogy nem megy a blogolás, és talán a főzés sem annyira. Csinálom, mert kell, mert szeretünk enni, de a fotózás és a blogolás elmarad.
Az utóbbi hetekben, hónapokban elindult bennem egy nagy változás. Nem tudom, kívülről ez mennyire látszik, észreveszik-e a szerretteim, remélem igen, és ők is jól értelmezik. Új dolgok válnak fontossá, és hamarabb elengedem a kevésbé fontosakat. Szeptember óta sokat vagyok egyedül napközben. Nem unatkozom, csak egyedül dolgozom, és közben gondolkodom. Szerencsés vagyok, mert vannak új barátaink, akik sokat segítenek abban, hogy változzam. Az alaptermészetem képtelen vagyok kiktatni, de finomítani igen, és egyelőre ennek is örülök.

Ez a kifli egy merengős, magányos, vagy egy beszélgetős baráti összejövetelre egyaránt megfelel. Frissen, vajjal, hideg tejjel nagyon finom, másnapra elveszti a ropogósságát, nálam olyankor már nem annyira nyerő, így érdemes csak annyi adagot kisütni egyszerre, amit még aznap meg bírunk enni.

Fokhagymás -sajtos kifli

Hozzávalók:
50 dkg kenyérliszt
1,5 dl víz
1 dl tejföl
1 tk cukor
1 csapott ek só
2 +2 gerezd zúzott fokhagyma
3 dkg vaj
3 dkg friss élesztő
10 dkg füstölt sajt

A langyos vízben elkeverjük a cukrot, az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. A lisztbe keverjük a sót, a tejfölt, két gerezd zúzott fokhagymát, alaposan összegyúrjuk, majd letakarva duplájára kelesztjük. Ezután két részre osztjuk a tésztát, és mind a kettőt kör alakúra nyújtjuk, majd öt részre vágjuk. A vajat megolvasztjuk, belekeverjük a maradék két zúzott fokhagymát, ezután megkenjük vele a tésztát. Kifliformára feltekerjük, szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Megszórjuk reszelt sajttal, és kb. 10 percig még kelni hagyjuk. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Én gőzsütőben sütöttem, sima sütőben viszont érdemes egy kis edényben vizet rakni a sütő aljában, így finomabbra sülnek a kiflik.